Gymbesök & hundträning

I dag var första dagen på jobbet efter min minisemester, vilket kändes helt okej.  Massvis som behövde göras så dagen gick snabbt. Har funderat länge och väl över att jag skulle behöva börja träna. I går kikade jag på lite agility lopp från i somras och fast jag springer för fullt så kommer jag ingen vart - det ser helt enkelt ut som om jag står still på banan.  Det finns tyvärr ingen annat sätt att bli snabbare på än att börja konditionsträna. Sagt och gjort, på vägen hem från jobbet svängde jag inom gymet i Veberöd och fick lite info om deras träningspass.  Redan i morgon har jag bestämt att det blir ett "Bodystep" pass.  Målsättningen till en början är ett pass på gymet i veckan förutom promenader med hundarna. 

I kväll åkte bygglamporna fram och vips så har man helt ok ljus för lydnadsträning.  Har åter plockat fram metallapporten och försöker få Toss intresserad - men han tycker fortfarande att den är läskig att ha i munnen. Minns att det var samma dilemma med träapporten men efter ett tag så funkade det bra - så det är bara att nöta på. Sättande under gång funkade riktigt bra i kväll, kul att något moment i trean börja trilla på plats. Gjorde även lite kontakt och positionsövningar. 

Sedan var det Siljas tur. Medan hon tränade lydnad fick Toss passivitetsträna. Den gamla dagen skuttar glatt på och gör allt man begär - så länge man får köttbullar med jämna mellanrum...:-) Passivitetsträning är perfekt för Toss. Han är ju ständigt uppe i varv utomhus så att bara ligga stilla och titta på när andra tränar är nyttigt. 


Träning & fika

I dag hade jag egentligen återbesöks tid hos veterinären.  Men då knutan, peppar peppar inte har kommit tilbaka efter rimadylkuren så  avbokade jag tiden tidigare i veckan.  Måste erkänna  att jag inte känner mig helt tilfreds med "knuthistoren". Visst är det toppen att den har försvunnit, men den ständiga frågan är kommer den att komma tillbaka? Hur som helst så har jag fått en ny tid om 1 månad.

Då det är relativt lugnt på jobbet har jag passat på och ta semester både i dag och på måndag.  Känns lite lyxigt att jobba fyra dagars vecka två veckor på rad.  Planen för morgonen var att ta sovmorgon. Men jag vaknade redan 5.45 av att Toss stod och snusade mig i ansiktet, han undrade förmodligen om jag hade försovit mig.....:-)  Gick ut en "snabbis" med hundarna och kröp sedan ner i sängen igen och somnade om............vilket även Toss och Silja gjorde.

 I förmiddags tränade jag agility här hemma med Sofia och Taijzon.  Byggde upp en hoppkombination där vi körde 2 olika varianter.  Den bjöd på lite klurigheter här och var,  så jobbade man inte och höll i hela vägen så "tappade" man hunden.  Det gick helt ok  men stundtals kändes det lite "hej & hå".   Så i dag var det skönt att det fanns  "extra ögon" som hade koll på vad man gjorde för fel när det körde ihop sig - Tack Sofia!!!   Avslutningsvis så  tränade vi åter igen lite kontaktfält........... . 

Efter knappt  två timmars agiltiy träning smakade det gott med bullar och wienerbröd!!!!

I eftermiddags blev det en snabb visit och återigen fika på Näsbyhill Hundcenter.


Agility träning

På måndagskvällar har träningsgruppen i agility träning i Sjöbo.  Upplägget är så att man turas om att fixa övningar och i kväll var det min tur.  Byggde upp en agility- och en hoppkombination som vi jobbade oss igenom. Då det var ett tag sedan vi var på brukshundklubben och tränade var Toss extra laddad. Att se andra hundar hoppar triggar honom verkligen - ja ibland blir det tyvärr lite väl mycket...:-) 

Vi började med hoppkombinationen som jag hade hittat på nätet. Det var inte helt enkelt att få till optimala svängar vilket säkert delvis berodde på att Toss hade extra mycket spring i benen i kväll .  Starten var annorlunda, det kändes som om hunden hoppade ut i intet vilket medförde att svängen från 1:an till 2:an blev yvig. Fick inte riktigt kläm på hur man bäst förbereder hunden för en sådan situation. Men kombinationen var rolig och springa och man fick träna på bla framförbyte efter slalom och klurig slalomingång efter tunneln. Så denna övningen kommer säkerligen att plockas fram igen under vintern.
  En nästan identisk agility kombination hade vi på "Caroline" träningen innan i höst. Då jag den senaste tiden har tränat mycket kontaktfält på enskilda hinder kände jag det var dags att stämma av hur de fungerar tillsammans  och då var denna kombinationen perfekt. Peppar peppar så funkade kontaktfälten bra - full fart över balanshinderna för att sedan stanna med två tassar i marken. Det som jag tyckte var svårt i denna kombinationen var dels att få en rak linje till  balansen och dels tunnel ingången under balansen.  Nyttiga övningar i denna kombinationen var framförbyte innan balansen och ett bakombyte vid inskick i tunneln som låg under balansen.

Vandring från Romelestugan

I dag har vädret varit helt fantastiskt. I morse var det frost i gräsmattan och solen lyste från en klarblå himmel.  Efter en lång frukost packade vi väskan med engångsgrill, korv, bröd och diverse tillbehör och begav oss mot Romelestugan. Trots att vi har så nära dit har jag konstigt nog inte varit där sedan jag var barn. Har minne av att vi på en friluftsdag med skolan vandrade från idrottsplatsen i Genarp till Romelestugan - en sträcka på 1mil i bitvis kupperad terräng!  Ursprungsstugan har numera fått ge plats åt en nybyggd restaurang och konferenscentra, The Lodge,  men den fantastiska utsikten är fortfarande den samma!!! 

Rustade för vandring begav hundarna jag & Krister oss på turen mot Romeleklint och åter till stugan, en sträcka på knappt 6 km.  Vandringen bjöd på mycket varierade terräng, smala steniga stigar, leriga stigar, öppna fält, branta backar och inte minst ett antal färister.  Dessa är ett kapitel för sig. Silja som är en gammal klok dam gick vädligt försiktigt och lyckades parera in tassarna på träribborna.  I Toss värld däremot finns det bara två lägen "on" eller "off"!!! Eftersom "on"  läget alltid är på utomhus så gick det såklart inget vidare för honom, kan säga att jag är väldigt glad att han klarade turen med alla fyra benen i behåll!!!

Sista sträckan upp mot Romeleklint sög rejält i lår och vader i alla fall för Krister & mig ...:-)  Så i dag har hundarna verkligen fått backträning.  Väl tillbaka vid stugan så grillade vi korv och njöt av det fantastiska vädret.


Nedan lite bildbevis från dagens vandring - Krister höll i kameran!

image8

Höst promenad!


image9

Att hoppa över diken gick betydligt bättre än att gå över färisten!


image10

Toss & Stina på höstpromenad i skogen!


image12

Grillen är tänd!


image13

Korvarna på grillen!


image15

Efter maten var det skönt med lite vila!


Aktiviteter under veckan

Har blivit lite dåligt med uppdateringar den senaste tiden - så idag får det bli en summering av veckans händelser

I måndags efter jobbet blev det en timmes promenad med hundarna.  Då man sitter inne hela dagen och knappar på sin dator är det aldrig fel med frisk luft när man är ledig.  Trots att det numera blir mörkt kl 19 känns det helt ok att pälsa på sig både reflexväst och pannlampa och ge sig ut.

I tisdags var jag på plats på jobbet redan 7.20 vilket innebar att jag kunde vända hemåt strax efter 16.  Det var träningstävling i Sjöbo men då Toss har gått på sparlåga träningsmässigt den senaste tiden så hoppade jag över tävlingen. I stället begav jag, husse, Toss & Silja oss till grustaget i Simontorp. Det var ingen aktivitet i grustaget så hundarna fick springa lösa - och de var full fart upp och ned i backarna.  Nästan som hästar som släpps på sommarbete. För att även "hjärnorna" skulle få ett arbetspass så körde jag även lite uppletande.  Det uppskattades av båda hundarna - speciellt av Silja eftersom man fick  köttbullar när leksaken var funnen....:-)

I dag blev det en snabb runda i skogen för båda hundarna och sedan lite agiltiy träning för Toss. Byggde upp delar av lagklass hoppbanan från helgens tävling i Sjöbo.  Man kunde lösa kombinationen med både framför- och bakombyten så jag tränade på båda. Just framförbyte tycker jag  är svårt om man har en snabb hund. Risken är att man  kommer i hundens väg - vilket jag verkligen gjorde i dag.  Jag hann helt enkelt inte undan i tid - vilket medförde att Toss rev.  Det får nog bli lite fysträning för matte tror jag ....:-) Bakombytena flöt på mycket bättre - och det känndes betydligt mindre stressat att lösa kombinationen på detta sätt.  Såklart är det toppen om man behärskar båda sätten. 

Lydnadsträning

Denna veckan har det varit full fart på jobbet då det är bokslut. I kväll kom jag i alla fall hem i hyfsad tid och hann då med lite lydnadsträning på hemmaplan.  I slutet av augusti blev Toss uppflyttad till lydnadsklass 3 och sedan dess har det, av olika anledningar,  inte blivit speciellt mycket tränat. 

Toss som alltid är träningssugen var inte sen att hänga på när han såg att jag hämtade tränings väskan i garaget.  Momentet rutan har jag inte tränat sedan tävlingen så det började vi med. Skickade honom ett antal gånger från olika avstånd och det var full fart in och tvärstopp på kommando varje gång. Som avslutning placerade jag bollen bakom rutan och skickade sedan honom från ca 30 meter.  Full fart in i rutan och tvärstannade på kommando och sedan i väg till belöningen....:-) Under hela tiden vi har tränat rutan så har träningen gått upp, ned och upp- och just nu är det upp!!!

Sidoförflyttningar och vändningar på stället är ju nytt i 3.an. Speciellt förflyttningar bakåt är lite trixigt.  Toss kan backa på kommando men det blir inte rakt bakåt precis. Försökte träna detta lite i kväll och det gick sådär.  Nästa gång får jag väl leta upp en vägg och ta till hjälp - för att på så vis hjälpa bakdelen att gå rakt bakåt och inget annat....:-)

Innan det blev mörkt hann jag även träna fjärrdirrigering.  Försöker  befästa kommandot "stå" och det funkar bra.  Tränar stå från både liggande och sittande. Stabiliteten är inte där riktigt än. När han reser sig, speciellt från liggande, så vrider han bakdelen lite, men stabiliteten  kommer säkerligen. Minns att jag hade samma dilemma när jag tränade fjärren i 2:an.

RSS 2.0